Erkeklerde saç dökülmesi hormonal faktörler, beslenme bozuklukları, kimyasal madde teması, genetik etkenler, kıl gelişimi sorunları, ilaçların oluşturduğu yan etkiler, stres ve saç derisindeki sorunlar gibi pek çok sebepten ortaya çıkabilir. Toplumda erkeklerin %25’i saç dökülme problemi ile karşı karşıyadır.
Genetik Faktörler
Erkeklerde genellikle genetik faktörler sebebi ile oluşan saç dökülmeleri ilk sırada yer almaktadır. Toplumun ortalama yarısından fazlasında bu duruma bağlı olarak saç dökülmeleri gözlemlenmektedir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte de kellik durumu kendini göstermeye başlar. Özellikle aile büyüklerinde kellik problemi olan erkeklerin saç dökülme riski ile karşı karşıya kalmaları beklenen bir durumdur.
Yanlış Beslenme, Vitamin ve Mineral Eksikliği
Her saç teli ölü bir doku olsa bile beslenmesi gerekir. Yanlış beslenmeye bağlı olan sebepler ile saç dökülmesine sıkça rastlanır. Dengeli ve düzenli beslenmemek, uzun süreli açlık, tek tip yiyecekler ile beslenmek ve karbonhidrat ağırlıklı öğünler yapmak saç dökülmesi üzerinde önemli faktörler olarak ortaya çıkar. İnsanlar dengeli ve düzenli beslenmelerine rağmen elbette ki saçları yine de dökülebilir. Bu durum saçların sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu vitaminlerin ve minerallerin kanda yeterinde bulunmamasından kaynaklanmaktadır. Bir insanda B12, folik asit, biotin, çinko ve demir tarzında vitaminlerin ve minerallerin oranlarının düşük olması saçların yeterli miktarda beslenmesine engel olur ve saç dökülmesi kaçınılmaz hale gelir.
Hastalıklar ve İlaç Kullanımı
Tiroit bezi hastalıkları, romatizmal hastalıklar, böbrek üstü bezi hastalıkları, diyabet ya da insülin direnci gibi hastalıklar ve bu hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçlar, hormonlar ve zayıflama hapları gibi ilaçlar sebebiyle de saç dökülmesi yaşanabilir. Yakın zamanda geçirilmiş ameliyatlar ve ateşli hastalıklar, aşırı kan kaybedilmiş olması, şiddetli bir travma yaşanmış olması da yine saç dökülmesinin nedenleri arasında olabilir. Halk arasında saç kıran adıyla tanımlanan, ortalama 2,5 santim çapına sahip ve yuvarlak bir alanda meydana gelen saç dökülmesi de yine bir hastalık olarak karşımıza çıkabilir. Saç kıran yaşa bağlı olmadan kadınlarda ve erkeklerde eşit oranda rastlanan bir hastalıktır. Uzun zamanlı ve yüksek stresin vücut direncinde düşme meydana getirmesi sonucunda ortaya çıkar. Bu durumda bir uzmana başvurarak tedavi olunabilir. Saç kıran kişinin psikolojik ve fiziksel durumuna bağlı olarak birkaç hafta ya da birkaç ay sürebilir. Vücut direncinin yükselmesi sonucunda dökülen bölgede saçlar yeniden çıkmaya başlar.
Stres ve Depresyon
Günümüz iş hayatı ve özel hayat koşullarında pek çok insanın aşırı stresle karşı karşıya kaldığına şahit oluruz. Bu aşırı stres hali, saç dökülmesine sebep olan en önemli sebepler arasında yer alır. Aynı zamanda çeşitli psikolojik faktörler sonucunda meydana gelen depresyonun, anksiyete bozukluğunun ve psikozların tedavi edilmesi ama ile kullanılan ilaçlar da saçları oldukça olumsuz etkiler ve saç dökülmesine davetiye çıkarır.
Deri Problemleri
Pek çok çeşide sahip deri hastalıkları saç dökülmesini tetikleyen nedenler arasında ciddi bir yere sahiptir. Deriden kaynaklanan dökülmeler, deride oluşan hastalıkların saç derisini etkilemesi sonucunca oluşur. Sedef hastalığı, akne ve sivilce, egzama, liken hastalığı ve çeşitli mantar hastalıkları gibi deri hastalıkları da saçların dökülmesine yol açar.
Saç dökülmeniz için bir uzmana başvurduysanız ve sonucunda ciddi bir hastalık ile karşılaşmadıysanız sizler için bir-iki ürün önerebiliriz. Önereceğimiz ürünler Kerastase’nin Genesis Homme serisinde yer almaktadır. Zayıflamış, incelmeye meyilli saçlarınız için günlük arındırıcı ve güçlendirici bir şampuan kullanmanızı öneriyoruz.