Tam da bu sebeple, keratinin bir saç bileşeni olarak ne kadar faydalı olduğunu bilen çoğu güzellik markası, bu içeriği kullanarak ürünler üretmeye başladı. Peki ya gerçekten keratin duyduğumuz kadar işe yarıyor mu? Bu soruları yanıtlamak için bir keşife çıkalım.
Keratin Nedir?
Saç ve tırnakları oluşturan yapısal ve koruyucu proteine keratin adı verilir. Saçınızda kırılmayı, kabarmayı ve ısıdan kaynaklı olabilecek zararları önler. Bu sebepten de saçlarınızı pürüzsüz bir hale getirmek ve kabarma problemini ortadan kaldırmak için topikal olarak kullanılır.
Keratinin saç üzerindeki yararlarına geçmeden önce keratinin tam olarak ne olduğunu ve saçı nasıl etkilediğini öğrenelim. Keratin saç yapısının temel taşı olarak da adlandırılabilir. Her bir saç telini oluşturan lifli bir proteindir. Saçlarınız zarar gördüğünde doğal yapısını onarmak ve güçlendirmek için alabileceği her türlü yardımı ister.
Saç bakım rutininize keratin eklemenin iki farklı yolu mevcut. Hidrolize kolajen proteinleri saça topikal olarak uygulandığında, saç gövdesinin hasarlı alanlarını onarmaya yardımcı olduğu görülmüştür. Fakat bu geçici bir yöntemdir. Bu uygulama genellikle salonlarda uygulanan keratin yüklemelerinden farklıdır.
Keratin yüklemeleri elbette ki saça zarar verebilir. Potansiyel risklere rağmen maalesef ki çoğu insan hala salonlarda keratin tedavileri yaptırmaya devam ediyor. Bunu aklınızda tutun ve hem evde hem de salonlarda uygulanan keratin saç bakımlarının artı ve eksilerini öğrenin.
Keratinin Saç için Faydaları
Keratin; saçı pürüzsüzleştirir, güçlendirir ve parlaklık kazandırır. İster salonda isterseniz de evde keratin tedavisini tercih ederseniz saçlarınızdaki farkı göreceksiniz. Evinizde kullanacağınız keratin ürünleri, kimyasal hasar görmüş saçınızı güçlendirmenize yardımcı olacaktır. Bu uygulama sizi genellikle yağ ya da serum formunda bulunan ürünler ile daha pürüzsüz, parlak ve sağlıklı görünen saçlara kavuşturabilir.
Salonlarda uygulanan keratin tedavileri ise proteini saça yüklemek için sıvı keratin, çeşitli kimyasallar ve yüksek ısı kullanır. Bu sonuçlar maalesef ki geçicidir ve ortalama 6 ay kadar sürer. Fakat sorun şu ki, keratinin bu yararlarını görmek için kendinizi zararlı kimyasallara maruz bırakırsınız.
Keratin Tedavilerinin Artıları ve Eksileri
Evde ya da salonda uygulanan keratin tedavileri; en iyi sonuçları kuru, hasarlı ve asi saç tipine sahip kişilerde gösterir. Elbette ki daha dolgun bir görünüme kavuşmak isteyen kişiler için de mükemmel olabilir. Fakat bunun yanında az önce de bahsettiğimiz gibi salonlarda uygulanan keratin tedavileri, saçlarınızı yoğun kimyasallara maruz bırakır.
Uzmanlar hamilelerin ve önceden solunum problemleri yaşayan kişilerin keratin yüklemeleri yaptırmaması gerektiğini belirtiyor. Salonlarda uygulanan keratin tedavileri, ciddi miktarda formaldehit içeriyor. Bu uygulamayı devamlı olarak yapan bazı kuaförlerin de solunum sorunları yaşadığı bilinmekte.
Elbette az önce bahsettiğimiz durum evde keratin tedavisi yapmayın demek anlamına gelmiyor. Sonucunda evde keratin bakımı yapmak çok daha güvenli, kimyasal ve dumanları da içermiyor. Bunun yanında eğer herhangi bir keratin ürünü kullandıktan sonra saçlarınızın kuruduğunu hissederseniz bunun yerine nemli bir ürüne geçebilirsiniz.
Saç için Keratin Nasıl Kullanılır?
Salonlarda uygulanan keratin tedavilerinin oluşturabileceği tehlikelerden bahsettik. Bu uygulamayı tercih etmek yerine saçlarınızın daha pürüzsüz ve parlak görünmesini sağlamak için daha güvenli bir seçenek olan keratin ile formüle edilmiş saç bakım ürünlerini tercih edebilirsiniz. İçeriğinde keratin bulunan şampuanlar, saç bakım kremleri, saç bakım yağları ya da durulanmayan saç kremleri incelediğimiz zaman tercih edebileceğiniz seçeneklerin başında geliyor.